Het ontstaan van het Efteling Theater

      Geen reacties op Het ontstaan van het Efteling Theater

Het Efteling Theater is geopend in 2002, hoewel het toen nog niet volledig gereed was. De eerste show die te zien was was de parkmusical de Wonderlijke Efteling Show met Hans Klok, de rol van Hans Klok is later overgenomen door Cristian Farla. Het theater is gebouwd in 2 stijlen, de zijkant die te zien is vanaf de Vonderplas (Aquanuravijver) is vorm gegeven als oude pakhuizen terwijl de voorkant een victoriaanse theater stijl heeft. Het ontwerp van het theater is het laatste wat Ton van de Ven voor de Efteling heeft gedaan.

Eerdere Theaters
Het Victoriaans theater in het complex van het Carrousel Paleis was jaren lang het enige theater van de Efteling. Toen eind jaren 80 het openluchtzwembad sloot werd de vraag naar een extra en grotere theater steeds groter. Begin jaren 90 is er over het oude openluchtzwembad een tent geplaatst en in het zwembad werden tribunes gebouwd waardoor het zwembad een theater is geworden. Hoewel dit een tijdelijke oplossing is geweest is dit wel 8 jaar in dienst geweest als theater van de Efteling. Op de locatie van dit zwembad-theater vinden we tegenwoordig attractie de Vliegende Hollander.

Uitrijk
Vanaf begin jaren 90 kwamen er plannen voor een Uitrijk als onderdeel van de Wereld van de Efteling. Dit zou diverse extra faciliteiten bieden naast het pretpark, zoals een golfpark, verblijfsaccommodaties, een uitgaansgebied en mogelijk een tweede pretpark. De plannen waren dat dit een jaar rond open kon blijven terwijl het pretpark gedeelte van de Efteling zelf nog een winter sluiting kende in die tijd. Het Uitrijk was bedoeld voor de gasten die ’s avond het park verlaten en de gasten die bleven overnachten in een vakantiepark.

Om deze plannen te kunnen realiseren werd er een nieuwe park ingang gebouwd die centraal tussen het huidig pretpark en de nieuwe uitbreidingen zou komen te liggen, dit is het entreegebouw De Vijfzintuigen geworden wat vanaf 1995 in gebruik is genomen. Door de bouw van het Efteling Hotel aan de andere kant van het pretpark en tegenwerking een milieubeweging op eerste plannen voor een vakantiepark werden de plannen van Uitrijk steeds verder uitgesteld en uiteindelijk zelfs compleet geschrapt.

Musicals
Ondanks het schrappen van de plannen van een Uitrijk is het Efteling Theater toch gerealiseerd. De eerste jaren diende het theater vooral voor de vanuit het pretpark vrij toegankelijke parkshows. De parkshows werden 4 of 5 maal per dag opgevoerd. De laatste vrij toegankelijke parkshow speelde in 2008 en was de 20 minuten duurde show Tika is Jarig.

Vanaf 2003 draaien er ook grotere avondvullende musicals in het Efteling Theater. De eerste musical die in het Efteling Theater speelde was Doornroosje wat een productie van Studio100 was. Na diverse musicals die de Efteling in samenwerking heeft geproduceerd brengt de Efteling in 2009 met Sprookjesboom de Musical haar eerste zelfstandige musical productie.

De Gelaarsde Kat
De voorstelling die momenteel speelt in het Efteling theater is de Gelaarsde Kat. Het verhaal gaat over hoe een arme molenaarszoon en een kat bevriend raken en een vrolijk avontuur beleven. Het is een swingende musical vol met kattenkwaad voor de hele familie. De musical loopt nog tot 5 maart 2017 en kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf € 14,95.
Kijk voor meer info op de website van de Efteling www.efteling.com/gelaarsdekat

Reacties

Geef een antwoord