Zo ziet het eerste ontwerp ooit voor Efteling-achtbaan Baron 1898 eruit

De attractie Baron 1898 staat inmiddels ruim vijf jaar in de Efteling. De zogenaamde dive coaster opende op 1 juli 2015 en is sindsdien erg populair. Met de eerste aankondiging van de achtbaan in 2014 werd een tekening vrijgegeven waarop het mijncomplex met schachttoren te zien was. Wat tot nu toe echter niet bekend is gemaakt, is hoe het eerste ontwerp van de achtbaan eruit zag. Deze kan je nu hieronder bekijken.
(Tekst gaat verder onder de tekening)

Klik hier voor de grotere versie.

Menig Efteling-liefhebber valt het meteen op hoe het eerste ontwerp verschilt met de huidige lay-out van de attractie. Meteen valt op hoe de achtbaan in de eerste instantie meer is ontworpen in een berglandschap dan dat het nu is. Zo staat het meest linkse gebouw bovenop een heuvel terwijl we rechts wat hekken zien waarbij je waarschijnlijk helemaal de diepte in zou kunnen kijken. Ook zien we meerdere losstaande gebouwen in plaats van één groot mijncomplex.

Op verschillende plekken zien we elementen terug die we kunnen herkennen van de huidige versie van de attractie. Dit zijn bijvoorbeeld het logo wat op sommige plekken ingetekend is en de gevel van het linkse gebouw die lijkt op de gevel waaronder we vandaag de dag de attractie betreden. Ook valt op dat de schachttoren met afdaling zich meer achter de bebouwing lijkt te bevinden dan ernaast zoals nu het geval is.

Bovenop deze versie van de schachttoren zien we ook de grote wielen, maar dan heel anders. De wielen bevinden zich op dit ontwerp meer boven de schachttoren dan aan de zijkanten. Hierdoor lijkt het alsof de achtbaantrein er zelfs onderdoor gaat. Ook bevindt er zich extra decoratie bovenop de toren. Dit ijzeren frame heeft iets weg van een van de gevels inclusief dak, torentje en torenspitsen. Op het ‘pleintje’ zien we een grote wegwijzer staan met een van de witte wieven bovenop. Op de bordjes van de wegwijzers, die de vorm van een witte arm hebben, staan de namen ‘Smidse’ en ‘Saksen’.

De tekening van deze eerste versie van Baron 1898 was te zien in een interview met Sander de Bruijn, de ontwerper van de attractie. Hierin vertelt hij dat deze tekening de eerste schets ooit was die hij maakte voor de attractie. Ook zegt hij dat bij dit ontwerp de attractie meer de kenmerken van een smederij had.

Het volledige interview is hieronder te bekijken.

Boven het eerste ontwerp, onder het definitieve ontwerp voor Baron 1898.
Reacties