Het sprookje van de Winter Efteling

      Geen reacties op Het sprookje van de Winter Efteling

De negentiende Winter Efteling eindigde afgelopen woensdag en het zomerseizoen staat weer voor de deur. Afgelopen editie van de Winter Efteling waren er veel veranderingen in het aanbod van entertainment en winterse attracties. Deze Winter Efteling sluit Eftelingsestraat af met een kort overzicht van afgelopen jaren Winter Efteling en een toekomstblik naar editie 2018-2019.

De Winter Efteling kende zijn eerste editie in 1999-2000. Echter, een foto in het jubileumboek ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan ‘Mam, een duppie voor de kip’ toont een foto uit 1955 waarop te zien is dat de siervijver opengesteld is om te schaatsen.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Efteling – Mam, een duppie voor de kip?

Voor de Winter Efteling kende de Efteling een wintersluiting die van oktober tot witte donderdag liep. Tijdens deze wintersluiting werd er de mogelijkheid gegrepen om onderhoudswerkzaamheden te plegen. Diverse objecten uit het Sprookjesbos werden opgeslagen achter de Fakir, onder de gaanderij van de Indische Waterlelies en in de Dioramahal. De laatste grote wintersluiting vond in 1998 plaats doordat in 1999 de eerste editie van de Winter Efteling een feit was.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Efteling – 2000-2001

De eerste editie van de Winter Efteling duurde slechts 21 dagen en was de eerste van de drie proefedities. Tijdens de eerste edities was het Ruigrijk niet toegankelijk. Daarnaast waren ook de Gondoletta, de Stoomtrein, de roeivijver, de Kanovijver, de Piraña en de speeltuin gesloten. De Bob opende alleen wanneer de weersomstandigheden het toelieten. Ook was deze Winter Efteling het startsein voor tijdelijke Winterse attracties om de vele gesloten attracties te compenseren die nog altijd (welliswaar in andere vorm) aanwezig zijn. De sluitingsperiode voor en na de Winter Efteling werd nog steeds gebruikt om onderhoud te plegen in het park.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Efteling – Plattegrond Winter Efteling 2002

Vanaf de editie 2005-2006 werd voor het eerst Ruigrijk opengesteld voor bezoekers tijdens de Winter Efteling. De Pegasus en de Python bleven echter gesloten. Gedurende de latere edities van de Winter Efteling werden enkele winterse attracties aangepast en/of uitgebreid. Zo veranderde bijvoorbeeld het Kinder Winter Wonderland meerdere keren van uiterlijk om vervolgens in 2013 opgenomen te worden in het IJspaleis.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Efteling – 2000-2001

Tijdens de editie 2009-2010 waren de Vliegende Hollander en de Python voor het eerst tijdens de Winter Efteling geopend. Sinds 1 april 2010 is de Efteling jaarrond geopend, waardoor de Winter Efteling een groter evenement werd. In de editie 2011-2012 werden de Winterse Illusies geïntroduceerd en vanaf editie 2014-2015 bezoeken vuurprins Kendrik en sneeuwprinses Jelka dagelijks de Vreugdevuren in het park.

Ook Pardoes heeft sinds de eerste editie van de Winter Efteling een ware metamorfose ondergaan. In de eerste jaren van de Winter Efteling liep Pardoes nog rond in een paars pakje met een rendier-gewei op zijn hoofd. Pardoes was in deze outfit onder andere te bewonderen in diverse shows. In 2005 kreeg Pardoes de outfit waarin hij vandaag de dag nog steeds te ontmoeten is.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Efteling – 2000-2001

 

 Afgelopen Winter Efteling opende een in zijn geheel vernieuwd IJspaleis en was er een nieuwe entertainment-act te zien genaamd ‘De Oude Liefde’. De Efteling muzikanten verplaatsten naar het Carnaval Festivalplein ter vervanging van de Zingende Eskimo’s. Hoe de invulling wordt van Winter Efteling 2018-2019 blijft nog even afwachten. Wel is bevestigd dat het nieuwe IJspaleis nog meer aankleding krijgt. Of de Efteling iets speciaals gaat doen voor de twintigste editie van de Winter Efteling is ook nog even afwachten.

©Efteling – 2000-2001

 

©Efteling – 2000-2001

Winter Efteling seizoen 2017/2018 in de sneeuw:

 

Reacties