Foto’s: Efteling test maatregelen om snel te kunnen openen

De Efteling is momenteel druk bezig met het testen van verschillende maatregelen. Het betreffen de maatregelen van het RIVM om overal voldoende afstand te kunnen houden tussen elkaar. Dit om verspreiding van het Coronavirus nog meer te voorkomen.

In een document van de Club van Elf, de vereniging van verschillende pretparken en dierentuinen in Nederland, is te zien wat verschillende dagattracties voor maatregelen nemen om binnenkort weer open te mogen gaan. Dit document is gemaakt om aan de overheid te laten zien dat de Efteling en andere attractieparken er op deze manier klaar voor zijn.

Winkels
Wie een souvenir wil kopen in de Efteling moet op de nieuwe manier iets meer geduld hebben. We zien voorbeeldfoto’s van de winkel Efteldingen. Daarop is te zien dat er bij de winkel mededelingen hangen waarop staat dat er zich in de winkel maximaal 28 personen mogen bevinden. Een winkelmandje meenemen is daarbij verplicht, deze krijg je bij de ingang van de winkel toegereikt. Ook mag er maar één gast per gezelschap naar binnen. 1,5 meter afstand houden is daarbij vanzelfsprekend en het wordt aangeraden om te betalen met pin/contactloos.

In de winkel zelf zijn op veel plekken op de grond allerlei stickers en markeringen te zien. Bij smallere gangpaden zijn groene markeringen te vinden waarop een gemaximeerd aantal gasten voor dat gedeelte staat aangegeven. Wie een kijkje wil nemen bij de schappen dient zich te houden aan de zogeheten kijkvakken. Ook deze zijn duidelijk aangegeven met zwart-gele markeringen. Bij de kassa’s zijn 1,5 meter herinneringen te vinden voor de rij en hangen er plexiglas-platen om contact tussen gast en medewerker te beperken.

Ook zijn de in- en uitgangen van de winkel van elkaar gescheiden. Dit staat duidelijk aangegeven met pijlen en wordt gescheiden door middel van hekken die een looproute vormen.

** Tekst gaat verder onder de foto’s.

Horeca
Bij de horecagelegenheden (in dit geval Station de Oost) zien we het volgende in het document. De 1,5 meter afstand is ook hier duidelijk aangegeven met zwart-geel gestreepte lijnen. Voor het betreden van en bestellen bij een horecapunt is een duidelijke routing gemaakt. Deze route bevat vakken waarin gasten uit één gezin kunnen wachten.

Het eten bestellen gaat ook op een aangepaste manier. Volgens het document bestelt de gast het eten/drinken via een app en haalt het daarna af bij de betreffende locatie. Eten bestellen middels een app kan in de Efteling al sinds eind november 2019. Het betrof een test bij De Hongerige Machinist in Station de Oost. Op deze manier is het de bedoeling dat gasten meer zelf hun eten afhalen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een aangepast assortiment en aangepaste zelfbediening. Bij counters zijn uiteraard bestelvakken gemaakt.

Ook voor het personeel zijn er maatregelen genomen. Werknemers bij de horeca krijgen gescheiden werkstations zodat ook hun voldoende afstand bewaren van elkaar.

** Tekst gaat verder onder de foto’s.

Attracties
De attracties worden uiteraard niet overgeslagen. Binnen en buiten de attracties worden allerlei maatregelen getroffen om gasten zo veilig mogelijk ervan te kunnen laten genieten.

Op foto’s zien we dat er een heel plan is gemaakt om in de wachtrijen voldoende afstand (1,5 meter) te houden van elkaar. Per locatie is er een plan gemaakt waarbij te zien is dat de gehele wachtrij (van ingang tot instappen) voorzien is van een gethematiseerde route die op de grond is gespoten. In het vakje met het icoon van Het Huis van de Vijf Zintuigen mogen maximaal vier personen staan. Tussen de vakken in is 1,5 meter afstand gehouden die wordt aangegeven door middel van voetstappen.
Op onderstaande plattegrond is de situatie ingetekend bij De Vliegende Hollander.

Ook in de voertuigen van attracties wordt rekening gehouden met de afstand en hygiëne. Er worden verschillende maatregelen genomen waarbij de Python hier als voorbeeld gebruikt wordt.

De verdeling van de gasten en een Python trein, bestaande uit zeven karretjes van vier personen, kan er als volgt uitzien:
– In het eerste karretje mogen vier personen uit één gezin;
– In het tweede karretje mogen twee personen uit één gezin, op de achterste rij;
– Het derde karretje blijft leeg;
– In het vierde karretje mogen vier personen uit één gezin;
– In het vijfde karretje mogen twee personen uit één gezin, op de achterste rij;
– Het zesde karretje blijft leeg;
– In het zevende karretje mogen vier personen uit één gezin;

In totaal kan één Python-trein dus gevuld worden met maximaal veertien gasten uit vijf verschillende gezinnen.

** Tekst gaat verder onder de foto’s.

Reserveren
Om straks toegang tot het park te krijgen spreekt het document over een ‘In tijd gefaseerde toegang’. Dit houdt in dat gasten de toegang online moeten reserveren voor een dagje Efteling. Hetzelfde idee als de Boarding Pass van de Python, maar dan voor toegang tot het hele park.

Wanneer we daar gebruik van kunnen maken weten we nog niet. De Efteling is vooralsnog tot nader order gesloten, in ieder geval tot en met 19 mei 2020.

Bron foto’s: Document “Veilig Samen Uit” via de website van Club van Elf.

Reacties