Foto’s: dit zijn de coronamaatregelen in de Efteling

      Geen reacties op Foto’s: dit zijn de coronamaatregelen in de Efteling

De Efteling heeft in het park diverse maatregelen doorgevoerd om met de coronacrisis toch een dagje uit aan te bieden voor huishoudens. Sinds vorige week woensdag test de Efteling de getroffen coronamaatregelen met een geselecteerd aantal gasten, waaronder verblijfsgasten, personeelsleden en abonnementhouders. Hoe zien de tot dusver getroffen maatregelen eruit? Eftelingsestraat.nl was enkele testdagen aanwezig en bracht het in beeld.

Club van 11
De maatregelen die de Efteling heeft genomen zijn volgens de richtlijnen van het ‘Veilig Samen Uit’ protocol van branchevereniging ‘de Club van 11’. Hierbij zijn diverse attractieparken en dierentuinen in Nederland aangesloten, waaronder dus de Efteling. De drie hoofdrichtlijnen zeggen dat een bezoek vooraf gereserveerd moet worden, het bezoekersgezelschap moet vrij zijn van klachten en vrienden mogen niet bij elkaar in de buurt komen.

Hoe gaat dit in praktijk in zijn werk? Al vooraf moeten bezoekers een tijdslot selecteren wanneer zij het park willen betreden. Grote vakken in het Huis van de Vijf Zintuigen en op de Parkeerpromenade maken duidelijk waar huishoudens kunnen wachten. Een speciale voice-over vraagt bezoekers vriendelijk om de maatregelen op te volgen.

Wachten op 1,5 meter afstand
Eenmaal binnen in het park valt op dat op het Dwarrelplein veel souvenirwagens staan. Dit om de druk op souvenirwinkel Efteldingen te verlichten. Op elke plek waar bezoekers zich kunnen ophopen (bijvoorbeeld in een rij) zijn markeringen op de grond aangebracht waar de bezoekers moeten wachten om de 1,5 meter afstand te kunnen handhaven. Het terras van de Vrolijke Noot is verplaatst naar het grasveldje op het Dwarrelplein.

Er zijn diverse maatregelen genomen om bezoekers te wijzen op de nieuwe richtlijnen. De bebording van deze richtlijnen heeft een speciale nieuwe stijl, die veelal een blauwe achtergrond met witte letters kent. Op deze klapborden staan verkorte instructies wat de gast moet doen. Daarnaast staat er bij elk punt waar de gast een gebouw of wachtrij betreedt een medewerker om de gast te informeren. Bij een souvenirwinkel krijgt de gast verplicht een winkelmandje mee en geldt er in sommige gevallen een vaste looproute. In de winkel zijn streepmarkeringen gemaakt op 1,5 meter afstand van elkaar. Bezoekers mogen pas naar de volgende streep wanneer deze vrij is.

Plexiglas en ducttape
Wie een attractie wilt betreden krijgt van een medewerker te horen dat er maximaal vier bezoekers zich in een vak mogen begeven. Wanneer het vak voor je helemaal leeg is mag het gezelschap een vak opschuiven. Bij de seating moeten instructies van medewerkers opgevolgd worden. Dit houdt veelal in dat gasten om-en-om mogen plaatsnemen en zo ook de attractie weer mogen verlaten. Plexiglas, ducttape en zijl moeten ervoor zorgen dat bezoekers niet te dicht bij elkaar komen. Medewerkers maken na gebruik de zitplekken in de attractie schoon.

Dit beleid zorgt er veelal voor dat de capaciteit van de attracties enorm wordt verlaagd. Zo komt het bij Joris en de Draak regelmatig voor dat een rij met ongeveer 100 bezoekers zomaar een uur moet wachten. Wel wordt overal met de maximale capaciteit gereden.

Attracties met een voorshow zijn enkel te betreden met een paar huishoudens. Zo geldt er bij Villa Volta een maximaal aantal van vijf huishoudens en bij Symbolica mogen er zes huishoudens tegelijk de voorshow betreden. Bij Symbolica mogen bezoekers tevens niet meer zelf een tour kiezen. Een medewerker wijst je de tour aan waar je moet plaatsnemen.

Toilet
Een toiletbezoek gaat ook wat langer duren. Extra personeel bij de ingang van een toilet legt uit wat de bedoeling is. Er mag slechts één huishouden per toiletgebouw doorlopen. Na het toiletbezoek moet eerst de gebruikte toilet worden gedesinfecteerd voordat het volgende huishouden mag doorlopen. Gasten die nog niet aan de beurt zijn wachten buiten in de aangegeven vakken. Wie alleen zijn handen wilt reinigen kan ook ergens anders terecht. Op veel plekken in het park staan desinfectie punten tactisch opgesteld. Hier kunnen gasten geheel gratis de handen desinfecteren. In enkele gevallen kan dit verplicht worden.

Horeca
Enkele (horeca)locaties zijn gesloten in het park. Zo is in Station de Oost enkel de Rustende Reiziger toegankelijk en kunnen bezoekers een snelle maaltijd bestellen bij de Hongerige Machinist. De rest van station de Oost is afgesloten, evenals het treinperron. De Stoomtrein rijdt enkel nog volledige rondjes en stopt dus niet meer in Ruigrijk.

Restaurant Panorama, Fabula Wereldkeuken, Het Witte Paard en Polles Keuken zijn gesloten. Bij veel horecapunten is enkel afhaal mogelijk, waarvoor bezoekers eerst weer in een rij moeten staan met aangegeven vakken. Veel kleinere horecapunten zijn gesloten.

Eenrichtingsverkeer
Veel kleinere paden zijn afgesloten of eenrichtingsverkeer. Zo moeten bezoekers in het Sprookjesbos een verplichte weg volgen, terugkeren is niet toegestaan. Alle sluippaadjes zijn afgesloten. Ook het Duinpad bij de Vliegende Hollander is niet toegankelijk vanaf de Vliegende Hollander. Enkel vanaf Baron 1898 is het pad te betreden.

De entertainmentagenda is voorlopig geschrapt. Enkel Jokie en Jet en de Sprookjesboomshow gaan door, maar dan wel in het Sprookjesbostheater. Aquanura is voorlopig nog in onderhoud en het is nog onduidelijk of de show straks wel te zien is.

Vanaf vandaag is de Efteling weer geopend voor alle bezoekers met een geldig ticket én een geldige toegangsreservering.

Reacties