Afscheid van de Bob: de muziek

De Bob in de Efteling nadert haar sluitingsdatum. Veel Eftelingliefhebbers maken deze week van de gelegenheid gebruik om voor de laatste keer een ritje te maken in de geliefde Bobsleebaan. Eftelingsestraat.nl licht deze week enkele specifieke zaken uit, met deze keer de muziek die gebruikt wordt in de wachtrij en het bij opstapstation van de Bob.

De Bob opende in 1985 en heeft (zoals meerdere attracties uit dat tijdperk) nooit een eigen soundtrack gekend. Echter heeft muziek bij deze attractie wel altijd al een belangrijke rol gespeeld in het benadrukken van de Tirolersfeer die om de attractie heen hing. Sinds jaar en dag zijn er bekende en onbekende Duitstalige nummers te horen in de wachtrij.

Niet alleen was er rondom de Bobslee een klank van Duitstalige Tirolermuziek te horen, ook de Bobsleebaan zelf zorgde voor het decor van de videoclip van Benny Neyman met zijn nummer ‘Waarom Fluister ik je naam nog’. Tevens verzorgde Jürgen Freilich met zijn Salzburgershow van 2008 tot 2010 voor vermaak op het Steenbokplein, met de Bob op de achtergrond. Vanaf 2014 tot en met het heden werd de rol van de Bob wat groter tijdens de shows van Jürgen Freilich, hij heeft het namelijk geschopt tot ‘voorzitter van Bobsleevereniging de Steenbok’.

Naast Jürgen Freilich waren er enkele kleinere entertainmentacts te zien rondom het thema van de Bob. Zo waren de ‘Bob Brothers’ van 2014 tot en met 2016 tijdens de Winter Efteling te zien op diverse locaties in het park. De Bob Brothers draaiden in een bobslee muziek die je alleen kon horen met een koptelefoon, bevestigd aan de bobslee. De act was gedecoreerd met het logo van Bobsleevereniging de Steenbok.

Ook was in 2002 ‘Die Efteling Steinbock Kapelle’ in het park te vinden. De act bestond uit een Tirolerbandje dat optrad in de buurt van de Steenbok.

Eftelingsestraat.nl zocht uit welke nummers er tegenwoordig gebruikt worden en we kunnen een kleine selectie presenteren:

Een selectie van de muziek die beschikbaar is op Spotify.
 1. Der Waldbua bin i
 2. Heute woll’n wir frölich sein
 3. A Flotter Jodler
 4. Damenwahl
 5. Clarinette Polka
 6. Die Jodler der Alpen
 7. Les doigents ‘samusent
 8. Ein Tiroler Kann Küssen
 9. Superoptimal
 10. Nicht nür am Nil gibt es Kamele
 11. Einer spinnt immer
 12. Anton aus Tirol
 13. Jetzt geht’s los
 14. Jodel-Willi
 15. Zum Geburtstag alles Gute
 16. Servus Freunde
 17. Ein Jodler zu mein Glück
 18. Het Boblied

Bekijk hier de video van Benny Neyman:

Reacties