Achtergrond: nostalgisch decor Spiegeltje, Spiegeltje…

De Efteling barst van de nostalgie en iconische attracties. Wie een blik wil werpen op de omvangrijke geschiedenis van het Kaatsheuvelse Sprookjespark kan sinds 2003 in het Efteling museum terecht. Hier vind je onder andere een wisseltentoonstellingsruimte en het Wonder Depot. Echter, sinds december 2019 kunnen bezoekers ook enkele nostalgische objecten en ontwerpen vinden in het decor van Spiegeltje, Spiegeltje… op het Anton Pieckplein. We nemen een kijkje in één van de rijkelijk gedecoreerde etalages van dit souvenirwinkeltje.

In de etalage aan de oostzijde van Spiegeltje, Spiegeltje… vinden we een prikbord met ontwerpen en objecten. Dit prikbord is gemaakt van oude personeelskleding, waarvan ook speciale vilttassen werden verkocht. Enkele objecten springen meteen in het oog. Zo zien we onder andere een Klaroen hangen van één van de prinsen uit het sprookje van De Magische Klok, enkele rollen stof en een ouderwetse naaimachine.

Naast een allegaartje aan naaiattributen vinden we enkele ontwerpen van personages uit het park. Zo zien we een ontwerp voor de kroon van de Stiefmoeder van Sneeuwwitje, een schets met kledingsuggesties voor een schoollaaf, een ontwerp van Vrouw Holle met bijpassende stukjes stof en een uitgebreide kledingstudie voor Prinses Elisa.

Opvallend zijn de ontwerpen voor personeelskleding. We zien enkele ontwerpen van Anton Pieck met suggesties in wat voor kleding het personeel gestoken moet worden. We zien onder andere een Melkmeisjeskostuumontwerp, met stukjes stof ernaast. Ook de emblemen komen aan de orde. Zo valt er een embleem van de Enige Echte Efteling Fanfare te spotten en zien we enkele logo’s op stof.

De binnenzijde van de souvenirwinkel kent ook vele verwijzingen naar entertainmentacts die door de jaren heen te zien waren in de Efteling. Enkele kledingstukken hangen aan het plafond en op de plankjes rondom in de winkel vinden we enkele hoofddeksels die menig liefhebber bekend voor zullen komen.

Wanneer de Efteling zal heropenen na de tijdelijke sluiting in verband met het coronavirus raden we je zeker aan een bezoekje te brengen aan deze winkel met zijn unieke objecten, wanneer je dat nog niet gedaan had. Wie toch nieuwsgierig is geworden en een snelle blik wilt werpen kan hieronder enkele foto’s bekijken van de oostelijke etalage.

YouTube player
Reacties