Efteling 

Nieuwe attractie opent in 2020: Efteling geeft duidelijkheid over toekomstplannen

In de nieuwe Wonder, het magazine wat onder andere naar alle abonnementhouders van de Efteling wordt verstuurd geeft Wyke Smit, manager bestuurlijke zaken en duurzaamheid bij de Efteling, meer inzicht in de aanstaande uitbreidingsplannen van het attractiepark. In 2020 wil de Efteling 5 miljoen bezoekers per jaar verwelkomen. Om die extra bezoekers te kunnen ontvangen moet het park worden uitgebreid. Ook is dit essentieel om het park groen te houden en niet te vol te bouwen met nieuwe attracties. Rond 2020 zal het pretpark 8 hectare groter zijn en in dat jaar verwacht de Efteling ook de eerste nieuwe attractie te kunnen openen.

Binnenkort zal de Gemeente Loon op Zand het bestemmingsplan ter inzage leggen en krijgt iedereen de gelegenheid zogenaamde zienswijzen in te dienen. Daarop kunnen de plannen mogelijk nog iets gewijzigd worden. Het is dan de bedoeling dat rond de zomer door de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld kan worden.

Hierna kan de Efteling starten met de ontwikkeling van het nieuwe gebied. Dit is bijzonder want de afgelopen decennia heeft de Efteling alleen attracties gebouwd binnen de grenzen van het huidige attractiepark. Wat de invulling van het nieuwe gebied wordt blijft nog even een verrassing. Er komen in ieder geval nieuwe attracties en de Efteling verwacht rond 2020 de eerste attractie te kunnen openen.

Wat de attracties ook zullen zijn, de uitbreiding op zich is al een belevenis. Na al die jaren een heel nieuw stuk Efteling met nieuwe paden en tuinen om in rond te wandelen en te ontdekken. Hoe spannend is dat?

Het nieuwe gedeelte van het park bevindt zich in de lengte tussen Vogel Rok, de Python en de provinciale weg N261. Door dit gebied loopt nu nog een openbare weg, die eind 2018 zal worden omgelegd. Daarvoor is de Efteling onder andere in gesprek met de fietsersbond en lokale boeren. De nieuwe weg wordt gecombineerd met een snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk. Zo wordt ook de Efteling op de fiets beter bereikbaar.

Lees ook:  Reportage: eerste metingen voor uitbreidingen Efteling gestart

Veel van het nieuwe gebied is al eigendom van het attractiepark. Maar dat wil niet zeggen dat er zomaar gebouwd mag worden door de Efteling. Daarvoor is een bestemmingsplanwijziging nodig, waarbij rekening wordt gehouden met derden. Om bijvoorbeeld de bereikbaarheid van de Efteling en de kern van Kaatsheuvel te kunnen blijven garanderen zonder extra overlast van omwonenden zal de Europalaan wisselstroken gaan krijgen. Vanaf de zomer leiden dan ’s ochtend 3 rijstroken richting de Efteling en leidt één rijstrook Kaatsheuvel uit. In de middag wisselen dan de rijstroken van richting en gaat één rijstrook Kaatsheuvel in, en gaan drie rijstroken richting de provinciale weg.

Reacties

Related posts