Efteling introduceert nieuwe inzamelmachines voor plastic flesjes

De Efteling introduceert nieuwe inzamelautomaten. Op twee locaties in het park kunnen bezoekers voortaan hun plastic flesjes inwerpen. Op deze manier hoopt de Efteling een bijdrage te kunnen leveren aan het afvalscheiden en het zwerfafval in het park te verminderen.

Ongeveer 15 tot 20 procent van al het afval in de Efteling bestaat uit plastic flesjes. In sanenwerking met Coca Cola is een speciale automaat ontwikkeld die registreert hoeveel flesjes er terug worden gebracht. Het betreft een pilot die de gehele zomer gaat duren.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wyke Smit, manager Duurzaamheid van de Efteling: “Dankzij deze nieuwe machines kunnen onze gasten meewerken aan het recyclen van waardevolle verpakkingen. Zij laten vaker geluiden horen dat zij tijdens een dagje uit ook hun afval willen scheiden, net als thuis. Hoewel dat ingewikkeld is in een attractiepark geven wij daar graag gehoor aan. Maar dan willen we het hen zo makkelijk mogelijk maken én ervoor zorgen dat de afvalstroom echt ‘schoon’ is en volledig hergebruikt kan worden. Alleen dan kunnen hiervan nieuwe plastic flesjes worden gemaakt, wat nu vrijwel alleen met statiegeldflessen gebeurt. Aan deze grondstof is steeds meer behoefte.”

De machines herkennen alles dat wordt ingevoerd. De barcodes van plastic flesjes zijn vooraf opgeslagen, zodat de flesjes die bekend zijn vervolgens worden verwerkt tot grondstof voor nieuwe flesjes. Wanneer er restafval wordt ingevoerd, herkent de machine dit direct, waardoor het netjes in de restafvalbak terrecht komt. De machine kan ongeveer 600 flesjes opslaan. Alle flesjes waarvan de barcode niet bekend is belanden bij het restafval. Vervolgens wordt aan het einde van de dag alsnog deze barcode ingevoerd.

Op het Steenbokplein is de automaat gepositioneerd naast de Eigenheymer, tegenover de Steenbok. In Ruigrijk is ook een inzamelautomaat te vinden, op het plein voor Station de Oost. Op deze twee locaties waren al eerder speciale afvalbakken te vinden voor plastic flesjes.

Reacties